Når der er tegn på blærebetændelse, skal urinen undersøges. En urinundersøgelse foregår i flere trin, hvor urinen “stixes”, mikroskoperes og dyrkes til dagen efter for at afklare, hvilken type antibiotika, der vil være bedst til at behandle blærebetændelsen (resistensundersøgelse). Op til lukkedage og ved særligt komplicerede tilstande, indsendes urinen til undersøgelse på sygehuset.

En urinprøve skal være en MIDTSTRÅLE-URIN for at kunne undersøges og foretages således:

  1. Urinprøven skal foretages i klinikken, eller der skal benyttes korrekt, ren beholder ved udførelse hjemmefra
    (Uringlas kan købes på apoteket eller hos os. Marmeladeglas, medicinglas og andet giver stor risiko for fejldiagnosticering)
    2. Vask hænderne grundigt
    3. Undgå at røre ved bægeret indvendigt
    4. Hos mænd trækkes forhuden tilbage og hos kvinder spredes kønslæberne
    5. Afvask urinmundingen med vådserviet eller ren vaskeklud
    6. Den første lille mængde urin skal i toilettet, som du plejer.
    Herefter laves prøven i bægeret og sidst lades resten af urinen i toilettet igen – det er det, vi kalder midt-stråle.
    7. Urinprøven bør afleveres umiddelbart efter prøvetagningen.
    Hvis der går længere tid, skal prøven anbringes i køleskab indtil aflevering.

Symptomerne på blærebetændelse er:

  • Hyppige vandladninger og svie og ubehag ved vandladning
  • Smerter over blæren og nederste del af maven
  • Feber og utilpashed og evt. blod i urinen

Disse symptomer findes imidlertid også ved en række andre tilstande i underliv og urinveje. Derfor er det afgørende at udføre korrekt diagnostik og behandling – og særligt er det vigtigt IKKE at starte egenbehandling med antibiotika, før undersøgelserne er foretaget (eller korrekt opsamlet urinprøve er taget fra – se længere nede).
Når først antibiotikabehandlingen er indledt – dvs. når den første pille er taget, kan vi ikke længere foretage disse undersøgelser, og du risikerer fejlbehandling eller manglende behandling af infektionen.

Behandling af en urinvejsinfektion vil i langt de fleste tilfælde godt kunne vente til urinen kan undersøges korrekt – også selvom symptomerne opstår udenfor lægens åbningstid.

Ved vagtlægen kan urinen ikke dyrkes/indsendes, og behandlingen risikerer ikke at ”dække”/være resistent mod infektionen. Derfor bør vagtlægen udelukkende kontaktes, hvis der er feber (tag temperaturen) eller svære flankesmerter som følge af infektionen.
Bliver det nødvendigt med behandling via vagtlægen, bør du tage en korrekt opsamlet urinprøve fra og sætte i køleskab inden behandlingen, så vi kan lave resistensundersøgelse, såfremt behandlingen ikke virker.
Hvis du får symptomer udenfor vores åbningstid, er der nogle ting, du kan gøre for at afhjælpe disse, indtil kl. 8 næste hverdag, hvor du kan aflevere en urinprøve til undersøgelse:

• Drik rigeligt, så du på den måde får ”skyllet urinvejene igennem”
• Tag evt. 2 tabletter Ipren (200 mg) eller 1 tablet Ibuprofen
(400 mg) max 3 gange dagligt –det afhjælper effektivt symptomerne på blærebetændelse indtil opstart på antibiotika